20 Ιουνίου 2017

Θεσσαλονίκη - Σεισμός 1978

Σκληρές μνήμες ξυπνά η σημερινή ημέρα σε όσους έζησαν το σεισμό της 20ης Ιουνίου 1978 και ακόμη πιο σκληρές σε όσους έχασαν αγαπημένα πρόσωπα.


Γράφει ο  Γιώργος Πενέλης, ομότιμος καθηγητής Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, στο «Σεισμός της Θεσσαλονίκης 1978: Καμπή στην αντισεισμική προστασία της χώρας» από το περιοδικό «30 χρόνια μετά το σεισμό της Θεσσαλονίκης – Μνήμες και προοπτική, Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη, Μάιος 2008»: "Από το σεισμό η Θεσσαλονίκη σείστηκε συθέμελα. Το τι επακολούθησε δεν είναι εύκολο να περιγραφεί. Έπιπλα μέσα στα σπίτια μετακινήθηκαν ή ανατράπηκαν, κτίρια ράγισαν, τοίχοι κατέρρευσαν, κτίρια κατέρρευσαν ή αχρηστεύθηκαν, πολίτες
τραυματίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους. Ο κόσμος ξεχύθηκε μέσα σε σύννεφα σκόνης στους δρόμους που σε μεγάλο ποσοστό ήταν αδιάβατοι από καταπτώσεις επιχρισμάτων, στηθαίων, καμινάδων, τοιχοποιιών.
Δημιουργήθηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση στην προσπάθεια όλων να αποδράσουν στο ύπαιθρο, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η κίνηση νοσοκομειακών και πυροσβεστικών οχημάτων.  
Οι επικοινωνίες κόπηκαν, τα δίκτυα Μ.Μ.Ε. εσίγησαν, και ο πανικός ενισχυόταν από φήμες για πολλές καταρρεύσεις πολυώροφων κτιρίων και αμέτρητους νεκρούς και τραυματίες. Εκείνη τη νύχτα στη Θεσσαλονίκη το κράτος είχε γονατίσει.
• Το επόμενο πρωί βρήκε την πόλη με τις πληγές χαίνουσες, με 49 νεκρούς, 220 τραυματίες, με 800 περίπου χιλιάδες πολίτες άστεγους, είτε διότι τα σπίτια τους είχαν καταστραφεί, είτε διότι δεν τολμούσαν να τα χρησιμοποιήσουν. Καραβάνια ατελείωτα από αυτοκίνητα με αλλόφρονες πολίτες κινούνταν σημειωτόν προς τις εξόδους της πόλης, προκειμένου να αποδράσουν σε ασφαλείς προορισμούς.
• Η έκρυθμη αυτή κατάσταση διατηρήθηκε αμείωτη για έναν τουλάχιστον μήνα, και μόνο περί τα τέλη Αυγούστου η ζωή στην πόλη ομαλοποιήθηκε. Βασική αιτία του μεγάλου πανικού που συνείχε την πόλη για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρξε η μοναδική κατάρρευση οκταώροφης οικοδομής στην πλατεία Ιπποδρομίου, στην οποία βρήκαν το θάνατο 29 από τα συνολικώς 49 θύματα. Με την κατάρρευση αυτή γκρεμίστηκε συγχρόνως και η ψευδαίσθηση των πολιτών ότι οι σύγχρονες πόλεις με αντισεισμικά κτίρια από οπλισμένο σκυρόδεμα ήταν άτρωτες στο σεισμό".

Πηγή κειμένου: https://www.eng.auth.gr


-






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου