16 Ιουλίου 2014

Aρχοντούλα Διαβάτη, "Φεύγω αλλά θα ξανάρθω" / Νέα κυκλοφορία

Ευχόμαστε στη δική μας  Αρχοντούλα να γράφει ασταμάτητα στο τετράδιο της, την εποχή που ζει και τις εποχές που θυμάται, με το δικό της ξεχωριστό τρόπο, και μετά να τις κάνει βιβλία, κι εμείς κι όλος ο κόσμος να τα διαβάζουμε και να τα απολαμβάνουμε. Ταξίδια στο παρελθόν, το παρόν, στα δικά μας μέρη, στις ζωές μας. 

Καλοτάξιδο!

Aρχοντούλα Διαβάτη, Φεύγω αλλά θα ξανάρθω
Χρονογράφημα

Εκδόσεις: Νησίδες, 2014




ΦΕΥΓΩ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΩ, έγραφε η πινακίδα στο πίσω μέρος της καρότσας στο Ντάτσουν. Από πάνω ένα αυτοσχέδιο στέγαστρο κι από κάτω τα παιδάκια –τα χαζεύαμε εμείς από δίπλα, σταματημένοι στο φανάρι– ξαπλωμένα μακάρια σ’ ένα φανταχτερό στρώμα με κόκκινα και κίτρινα τριαντάφυλλα. Ένα, δύο, τρία, τέσσερα. Το μικρότερο, κατσαρομάλλικο ένα αγοράκι, γυμνό εντελώς, ανάερα χαμογελώντας προς το μέρος μας, ενώ η τσιγγάνα μπροστά, συνοδηγός σοβαρή στο κουβούκλιο με το κεφάλι σκεπασμένο με μαντίλι χρωματιστό από κείνα με τα φλουριά στο μέτωπο. Kαι στην Τσιμισκή που ’χε πάρει φωτιά, ένα ταμπλό βιβάν. Άσπρη τουνίκ, υπερυψωμένος ένας νεαρός, τίγκα παστωμένος στο μακιγιάζ κι ένα ροζ γαρίφαλο στο στόμα ακίνητος –άγαλμα στο βάθρο του– μόνον ο ήχος του κέρματος στο τσίγκινο κουτί κάτω διέκοπτε την ψεύτικη ακινησία του και μια βαθιά υπόκλιση, ή κλείσιμο του ματιού και ρεβεράντζα με γαρίφαλο, το αναπάντεχο «ευχαριστώ», στιγμή-αποκάλυψη για τα παιδιά. Ένας μαύρος σκύλος έκανε διατάσεις μπροστά στο «Ολύμπιον», ενώ δυο τρεις άλλοι ξαπλωμένοι στα σκαλοπάτια δροσίζονταν στη θαλασσινή αύρα, από την πλατεία.


ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ ΑΛ. ΔΙΑΒΑΤΗ 
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, όπου ζω και εργάζομαι. - Σπούδασα Νομικά και Νεοελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Δικηγόρησα για λίγο και μετά διορίστηκα προσωρινά –ουδέν διαρκέστερον του προσκαίρου– στο Δημόσιο και εργάστηκα ως καθηγήτρια νομικός στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. - Έχω εκδώσει, ένα λογοτεχνικό χρονικό, ΣΤΗ ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ, στο Ροδακιό το 2004, και ΤΟ ΑΛΟΓΑΚΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ, μυθιστορίες, στις Νησίδες το 2012. Κείμενά μου δημοσιεύτηκαν στο ΑΝΤΙ, στο ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ, στο ΕΝΕΚΕΝ, στην ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, στον ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ, στον ΠΟΡΦΥΡΑ, στο ΠΛΑΝΟΔΙΟΝ, στα κυπριακά περιοδικά ΑΚΤΗ και ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ, και στα διαδικτυακά lexima, ΔΙΑΣΤΙΧΟ, bookpress, Bibliotheque, Popaganda και ΦΡΕΑΡ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου