14 Ιουνίου 2014

Πάμε σινεμά; Δεκαέξι ταινίες με θέμα τα βιβλία

Για τους φίλους του βιβλίου που αγαπούν τη μεγάλη οθόνη, συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε, με αντίστροφη χρονολογική σειρά εμφάνισης, δεκαέξι ταινίες οι οποίες σχετίζονται θεματικά με το μαγικό κόσμο των βιβλίων και της συγγραφής.  

Με ένα κλίκ στον τίτλο της κάθε ταινίας
μπορεί να βρεθεί κανείς στο cine.gr για περισσότερες πληροφορίες.

1. Η Κλέφτρα των Βιβλίων / The Book Thief (2013)
σε σκηνοθεσία του
Brian Percival 

Η πιο πρόσφατη ταινία της λίστας μας, που  είναι βασισμένη στο ομώνυμο μπεστ σέλερ του Αυστραλού συγγραφέα Markus, με παραμυθένια διάθεση μας μεταφέρει στη ναζιστική Γερμανία του Β' Παγκοσμίου και μας αφηγείται τη συγκινητική ιστορία της μικρής Λίζελ, η οποία, μέσα στο παραλογισμό του πολέμου, βρίσκει παρηγοριά και στήριξη στα βιβλία.

2. Μεσάνυχτα στο Παρίσι / Midnight in Paris (2011)
σε σκηνοθεσία του Woody Allen

Το 2011, ο Γούντι Άλεν θα μας ταξιδέψει νοσταλγικά στο χώρο και το χρόνο, μεταφέροντάς μας στο Παρίσι της δεκαετίας του '20 και, ακόμη πιο πίσω, στο Παρίσι της Belle Epoque. Εκεί, ακολουθώντας τις περιπλανήσεις του κεντρικού ήρωα, ενός πετυχημένου Αμερικανού σεναριογράφου που θέλει να γίνει συγγραφέας, θα συναντήσουμε την πρωτοπορία των γραμμάτων και των τεχνών των νεότερων χρόνων: τον Χέμινγουεϊ, τον Τ.Σ. Έλιοτ, τον Σκοτ και την Ζέλντα Φιτζέραλντ, τον Νταλί και τη Γερτρούδη Στάιν, τον Μπουνιουέλ και τον Πικάσο αλλά και τους Τουλούζ Λωτρέκ, Γκωγκέν και Ντεγκά.

3. Miss Potter (2006)
σε σκηνοθεσία του Chris Noonan

Και από το Παρίσι περνάμε στο βικτοριανό Λονδίνο, όπου και παρακολουθούμε τη βιογραφία της Βρετανίδος συγγραφέως και εικονογράφου Μπεατρίς Πόττερ, τη δημιουργό του Πίτερ Ράμπιτ. Η δυναμική Μπεατρίς ακολουθεί, κόντρα στο ρεύμα, το κοριτσίστικο όνειρό της, δηλαδή τη συγγραφή βιβλίων με παραμύθια.


4. Πιο Παράξενο κι από Παράξενο!/
Stranger Than Fiction (2006)
σε σκηνοθεσία του Marc Forster

Για τη συνέχεια, μια αμερικάνικη, ανεξάρτητη παραγωγή του 2006. Ο ασήμαντος, μοναχικός  εφοριακός Χάρολντ Κρικ ανακαλύπτει πως είναι ο ζωντανός ήρωας μιας ιστορίας εν εξελίξει. Τι θα γίνει άραγε με το φινάλε, μια που μαθαίνουμε ότι η συγγραφέας της ιστορίας, στο τέλος, σκοτώνει πάντα όλους τους ήρωές της;

5. Μυστικό Παράθυρο / Secret Window (2004)
σε σκηνοθεσία του David Koepp

Σε άλλο κλίμα, ακολουθεί ένα ψυχολογικό θρίλερ, βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Stephen King, με κεντρικό ήρωα έναν επιτυχημένο συγγραφέα σε κρίση, που απομονώνεται στην εξοχή, για να συνέλθει από τον πρόσφατο χωρισμό με την γυναικά του. Εκεί, θα έρθει αντιμέτωπος με έναν περίεργο και επικίνδυνο άντρα, ο οποίος θα τον κατηγορήσει για λογοκλοπή και θα απαιτήσει την επανακυκλοφορία της επίμαχης ιστορίας με διαφορετικό τέλος. 

6. Οι Ωρες / The Hours (2002)
σε σκηνοθεσία του Stephen Daldry

Μια ταινία γύρω από την Κυρία Νταλογουέι -βιβλίο που διαβάσαμε στην Λέσχη μας, τον Μάρτιο του 2013. Πώς το συγκεκριμένο μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ συνδέει τρεις διαφορετικές γυναίκες, που ζουν σε τρεις διαφορετικές πόλεις, σε τρεις διαφορετικές εποχές;







7. Adaptation (2002)
σε σκηνοθεσία του Spike Jonze

Και φτάνουμε σε μια πολύ ιδιαίτερη ταινία για ένα βιβλίο που ... αρνείται να γίνει ταινία! Το θέμα: "συγγραφέας σε κρίση", δοσμένο αυτή τη φορά με ιδιαίτερη πρωτοτυπία και αυτοσαρκασμό. Δυνατό σημείο του φιλμ το "παλαβό" σενάριο του Τσάρλυ Κάουφμαν, δημιουργού και ήρωα μιας ιστορίας με μεταμοντέρνα πλοκή η οποία εμπεριέχει αμέτρητους αντικατοπτρισμούς μυθοπλασίας και πραγματικότητας.

8. Quills, η Πένα της Αμαρτίας / Quills (2000)
σε σκηνοθεσία του Philip Kaufman

Η ελευθερία της έκφρασης και η πορνογραφία είναι στο επίκεντρο αυτής της ταινίας που κινείται γύρω από τον μύθο του διαβόητου Μαρκήσιου Ντε Σαντ, τον  "πατέρα" του σαδισμού. Ο Ντε Σάντ βρίσκεται έγκλειστος σε άσυλο φρενοβλαβών, όπου συνεχίζει να γράφει τις σκανδαλώδεις ερωτικές ιστορίες του, τις οποίες μάλιστα καταφέρνει να εκδίδει, φυγαδεύοντάς τες με την βοήθεια μιας νεαρής πλύστρας, εν αγνοία του προοδευτικού ιερωμένου ο οποίος διοικεί το άσυλο. Με εντολή του Ναπολέοντα, ένας πουριτανός, μοχθηρός γιατρός αναλαμβάνει τον σωφρονισμό του Ντε Σαντ.

9.Έχετε Μήνυμα στον Υπολογιστή σας / You`ve Got Mail
σε σκηνοθεσία της Nora Ephron

Ακολουθεί μια τυπική ρομαντική κομεντί με φόντ τα βιβλία. Μικρο-βιβλιοπώλισσα ερωτεύεται άγνωστο άνδρα, ανταλλάσσοντας μηνύματα στον υπολογιστή. Ο άγνωστος θα αποδειχθεί πως ήταν αυτός που αντιπαθούσε, ο μεγαλο-βιβλιοπώλης που άνοιξε υποκατάστημα ακριβώς απέναντι από το μαγαζί της.  

 

10. Διαλύοντας τον Χάρι / Deconstructing (Harry1997)
σε σκηνοθεσία του Woody Allen


Άλλη μια ταινία την οποία έχει γράψει και σκηνοθετήσει ο Γούντι Άλεν. Μια έντονα "αυτοσαρκαστική" αυτοβιογραφία, στην οποία εμφανίζεται ο ίδιος να πρωταγωνιστεί ως μεσήλικας συγγραφέας best-seller, που αναζητά απεγνωσμένα συνοδό σε μια τελετή  βράβευσης του. 'Ολοι, όμως, από το κοντινό του περιβάλλον αρνούνται. Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να τον συνοδεύσει, αντιδρώντας στην κατ' εξακολούθηση εξευτελιστική "χρησιμοποίηση" του προφίλ και της ζωής τους στα δημοφιλή μυθιστορήματα του.



11.The English Patient
/ Ο Αγγλος Ασθενής (1996)

Μια επική ταινία περιπέτειας, αγάπης και προδοσίας, διασκευασμένη από το ομώνυμο διήγημα του Μάικλ Ονταάτζε. H Χάνα, μια νεαρή Καναδή στρατιωτική νοσοκόμα, αναλαμβάνει τη φροντίδα ενός άγνωστου άνδρα με πολύ σοβαρά εγκαύματα σε όλο του το σώμα, έπειτα από την συντριβή του αεροπλάνου του. Μοναδική του "περιουσία", που σώθηκε από τις φλόγες, είναι ένα βιβλίο με ιστορίες του Ηροδότου. Μέσα από την καθημερινή ανάγνωση του βιβλίου θα ξεδιπλωθούν οι αναμνήσεις του και να μάθουμε την ιστορία του. 

12. Ο Φαύλος Κύκλος της Κυρίας Πάρκερ / Mrs. Parker and the Vicious Circle (1994)
σε σκηνοθεσία του Alan Rudolph

Ακολουθεί, μια βιογραφική ταινία η οποία αφηγείται τη ζωή της Αμερικανίδας συγγραφέως Ντόροθι Πάρκερς και των διανοούμενων φίλων της, που απάρτιζαν το θρυλικό "Κλαμπ της στρογγυλής τραπέζης", του ξενοδοχείου Algonquin στη Νέα Υόρκη του μεσοπολέμου.


13. Misery (1990) σε σκηνοθεσία του Rob Reiner

Άλλη μια νουβέλα του Stephen King, που διασκευάζεται για τον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή έναν διάσημο συγγραφέα. Πρόκειται για ένα κλειστοφοβικό, ψυχολογικό θρίλερ που περιγράφει την αναμέτρηση ενός διάσημου συγγραφέα με φανατική αναγνώστρια του, η οποία τον διασώζει, αλλά και τον αιχμαλωτίζει στο απομονωμένο σπίτι της.

14. Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών/ Dead Poets Society (1989)
σε σκηνοθεσία του Peter Weir

Και φυσικά δεν θα ξεχάσουμε την εικόνα του καθηγητή φιλολογίας Joan Keating να παρακινεί με πάθος τους μαθητές του "να αδράξουν την μέρα" και να τους εμφυσά με μαεστρία την αγάπη για την ποίηση. "O Captain! My Captain!"

15. Ιστορία Δίχως Τέλος / The Never Ending Story (1984)
σε σκηνοθεσία του Wolfgang Peterse

Ταινία φαντασίας, για τη συνέχεια, με ήρωα τον Bastion, ο οποίος κυνηγημένος από συμμαθητές του βρίσκει καταφύγιο σε ένα παλαιό βιβλιοπωλείο. Εκεί, θα βρει την Ιστορία χωρίς τέλος, ένα παράξενο βιβλίο που θα τον μπλέξει  σε έναν παραμυθένιο αλλά και επικίνδυνο κόσμο. 

16 Φαρενάιτ 451/ Fahrenheit 451 (1966)
σε σκηνοθεσία του Francois Truffaut

Κλείνοντας, δεν μπορούμε παρά να αναφερθούμε στο Φαρενάιτ 451, ταινία βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ρέι Μπράντμερι, που διαβάσαμε στην Λέσχη τον Νοέμβριο του 2013. Με κεντρικό ζήτημα τη λογοκρισία, ο Φρανσουά Τρυφώ θα μας μεταφέρει σε ένα καταπιεστικό, δυστοπικό μέλλον, όπου το να κατέχεις βιβλία συνιστά ύψιστο αδίκημα. Στους 451 βαθμούς της κλίμακας Φάρεναϊτ το χαρτί καίγεται. Τι θα γίνει όταν ο Γκάι Μόνταγκ, ένας πυρονόμος που έχει ως καθήκον του την καταστροφή βιβλίων, αρχίζει να αμφισβητεί το έργο του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου